Marta Dymek

Krupnik z obierek ziemniaczanych


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 1810

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

5 ziemniaków

1 cebula

olej

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

1 szklanka kaszy pęczak

5 suszonych grzybów

4 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

2 gałązki świeżego lubczyku

1 gałązka świeżej pietruszki

2 litry wody

sól

czarny pieprz

do podania: chipsy ziemniaczane i natka pietruszki

Przygotowanie:

Na palniku gazowym opalam cebulę, w tym czasie ziemniaki szoruję i obieram. Na dnie garnka rozgrzewam olej i dodaję przekrojoną na pół opaloną cebulę oraz wysuszone, ziemniaczane obierki. Podsmażam wszystko przez 4 - 5 minut, następnie delikatnie wyjmuję obierki.
W międzyczasie wszystkie warzywa kroję w kostkę, dodaję do cebuli na ziemniaczanym oleju razem z kaszą, liściem laurowym, grzybami oraz zielem angielskim i podsmażam przez 10 - 12 minut.
Po upływie tego czasu dodaję świeże zioła, wlewam wodę i wszystko gotuję przez 15 - 20 minut. Na koniec podaję z chipsami ziemniaczanymi oraz natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

wegewa

postów: 2

20.11.2015 10:56

CYTUJ

Rewelacja.Przepyszny,cała rodzina zajadała.

muchoman

postów: 4

09.11.2015 14:32

CYTUJ

dawno nie jadlem tak dobrego krupniku.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.