Anna Olson

Kruchy placek z zielonymi jabłkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kruchy placek z zielonymi jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

2 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2/3 kostki zimnego pokrojonego masła

1 jajko

4 łyżki mleka



Jabłka

4 duże zielone jabłka Granny Smith

2 szklanki wody

2 szklanki cukru

2 kawałki kory cynamonowej

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1/8 łyżeczki zmielonych goździków

1 jajko zmieszane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania ciasta



Ciasto

Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i wyrobić rękami, aż masa uzyska luźną, grudkowatą konsystencję. W mniejszej misce zmieszać jajko z 3 łyżkami mleka, dodać do ciasta i wyrobić na gładką masę. Uformować dysk z ciasta, zawinąć je w plastykową folię

i włożyć na 30 - 60 minut do lodówki.



Jabłka

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry (nożem albo za pomocą szatkownicy). Gotować jabłka na małym ogniu z 1 szklanką cukru i cynamonem przez ok.10 min. Odsączyć, ostudzić do temperatury pokojowej, zmieszać z drugą szklanką cukru, startą skórką pomarańczową, goździkami i gałką muszkatołową.



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Posypać stolnicę małą ilością mąki i rozwałkować 2/3 ciasta na okrągły placek o grubości 0,6 cm. Ostrożnie wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 20 cm tak, żeby ciasto wystawało poza krawędzie formy. Wypełnić tortownicę plastrami jabłek, wypełniając wszystkie puste przestrzenie. Za pomocą pędzla posmarować brzegi ciasta jajkiem z wodą. Rozwałkować pozostałe ciasto tak, żeby przykryło jabłka, docisnąć brzegi górnej warstwy ciasta do dolnej i przyciąć. Ostrym nożem delikatnie naciąć powierzchnię ciasta, tworząc wentylatory i za pomocą pędzla posmarować ją jajkiem z wodą. Piec ok. 55 minut, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe. Nie otwierając formy ostudzić ciasto do temperatury pokojowej.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.