Kruche waniliowe serduszka

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche waniliowe serduszka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

380 g mąki

½ łyżeczki soli

250 g niesolonego masła

125 g drobnego cukru z melasą

1 żółtko

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

mąka do posypania blatu



foremka w kształcie serca o boku 8cm, słomki



do dekoracji:

biały lukier plastyczny

lukier królewski (w rożku z wąską tylką)

foremki do wykrawania kwiatków i motyli

srebrne i złote groszki

brokat spożywczy



Przygotowanie:

Przesiać do miski mąkę i sól. Do drugiej miski wrzucić pokrojone w kostkę, miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć mikserem na krem. Dodać żółtko i ekstrakt wanilii, ucierać wszystko razem, aż się połączy. Wsypując po trochu mąkę, miksować na niskich obrotach, aż wszystko zacznie się zlepiać w kulę. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, uformować w krążek, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/170°C z termoobiegiem. Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Foremką wykroić serduszka jak najbliżej jedno drugiego, by było jak najmniej resztek do ponownego zagniatania i wałkowania. Ułożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić słomką dziurki na zawieszki. Wstawić do piekarnika na 12-15 minut . Wyjąć i zostawić na blaszkach, aż zupełnie ostygną. Udekorować ciastka serduszkami i ozdobami wykrojonymi z lukru plastycznego (przykleić lukrem królewskim), wzorkami malowanymi lukrem królewskim, groszkami cukrowymi i brokatem spożywczym. Odłożyć do wyschnięcia. Przewlec przez dziurki wstążeczki do zawieszenia.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.