Martha Stewart

Kruche trójkąty


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche trójkąty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki uniwersalnej

¾ szklanki cukru pudru

1¼ łyżeczki soli

1 szklanka niesolonego masła o temperaturze pokojowej, dodatkowo do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. W misie miksera ucieramy masło na średnich obrotach, aż stanie się puszyste, 3 do 5 minut. Potem zgarniamy wszystko ze ścianek miski. Stopniowo dodajemy mieszankę z mąką i ubijamy przez 2 minuty, aż ciasto stanie się puszyste.

Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Kratkę ustawiamy w górnej części piekarnika.

Przy pomocy folii nakładamy ciasto do formy na tartę o średnicy 25 centymetrów z wyjmowanym dnem. Przykrywamy ciasto folią i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i kroimy ciasto na 8 trójkątów. Za pomocą drewnianego patyczka nakłuwamy ciasto w odstępach co pół centymetra.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru, około jednej godziny. Stawiamy ciasto na kratce. Kroimy jeszcze raz na 8 kawałków i chłodzimy. Ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2 tygodnie.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki z jeżynami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Pain de Genes z gruszkami i galaretką z czerwonego wina
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.