Donna Dooher

Kruche ciasto


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

3 szklanki (750 ml) mąki

¼ łyżeczki (1 ml) soli

115 g schłodzonego niesolonego masła

225 g schłodzonego tłuszczu roślinnego (ceresu)

½ szklanki (125 ml) lodowatej wody



Przepis na kruche ciasto

Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Na grubej tarce zetrzeć do mąki masło i ceres. Połączyć palcami, aż mieszanka będzie przypominała okruchy pieczywa. Wlać wodę i mieszać łyżką, aż masa się połączy.

Rękami wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schłodzić co najmniej 30 minut. Można przechowywać w lodówce – do 4 dni, lub w zamrażarce – do 1 miesiąca.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Cukiniowe muffinki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.