Anna Olson

Kruche ciasto z serem pleśniowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kruche ciasto z serem pleśniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kostki miękkiego masła

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

2 szklanki mąki uniwersalnej

1 szklanka pokruszonego sera z niebieską pleśnią

¼ szklanki mielonych orzechów pekan

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia dno okrągłej formy o średnicy 20 cm. Utrzeć masło, cukier i sól na jasną puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać i połączyć z pokruszonym pleśniowym serem oraz mielonymi orzechami pekan. Zagnieść (ciasto będzie luźne i kruche), przełożyć do formy i ugnieść, żeby miało równą powierzchnię. Ponakłuwać ciasto widelcem na całej powierzchni. Piec przez 45-60 minut, aż ciasto będzie rumiane i twarde. Pokroić ciasto na porcje, gdy jest jeszcze ciepłe, ale pozostawić w formie aż ostygnie.

powrót

Podobne przepisy

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek trzech króli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.