Anna Olson

Kruche ciasto z serem pleśniowym


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kruche ciasto z serem pleśniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kostki miękkiego masła

1 łyżka cukru

½ łyżeczki soli

2 szklanki mąki uniwersalnej

1 szklanka pokruszonego sera z niebieską pleśnią

¼ szklanki mielonych orzechów pekan

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 160ºC. Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia dno okrągłej formy o średnicy 20 cm. Utrzeć masło, cukier i sól na jasną puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać i połączyć z pokruszonym pleśniowym serem oraz mielonymi orzechami pekan. Zagnieść (ciasto będzie luźne i kruche), przełożyć do formy i ugnieść, żeby miało równą powierzchnię. Ponakłuwać ciasto widelcem na całej powierzchni. Piec przez 45-60 minut, aż ciasto będzie rumiane i twarde. Pokroić ciasto na porcje, gdy jest jeszcze ciepłe, ale pozostawić w formie aż ostygnie.

powrót

Podobne przepisy

Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort czekoladowy z nutą pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Cantuccini domowej roboty
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.