Delia  Smith

Kruche ciasto z orzechami laskowymi


Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kruche ciasto z orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15 dag miękkiego masła

7 dag cukru pudru

15 dag mąki pszennej

7 dag mąki ryżowej

9 dag orzechów laskowych

mus owocowy lub owoce

 

 

Przygotowanie:


Ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy wymieszane i przesiane mąki, oraz uprażone i zmielone orzechy laskowe. Wyrabiamy ciasto, wkładamy je do plastikowej torebki i schładzamy pół godziny w lodówce. Następnie rozwałkowujemy je na grubość pół centymetra i foremką wykrawamy krążki o średnicy około dziesięciu centymetrów. Ciasteczka pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a następnie przekładamy owocowym musem oraz całymi owocami i oprószamy cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.