James  Martin

Kruche ciasto z bananami i kajmakiem


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kruche ciasto z bananami i kajmakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki (po 400 g) skondensowanego mleka

250 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

150 g drobnego cukru

150 g skrobi kukurydzianej

300 g mąki

4 duże banany

obrane i pokrojone w plastry

 

 

Przygotowanie:


Wstaw puszki skondensowanego mleka do głębokiego rondla i zalej wodą trochę powyżej połowy wysokości. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i przykryj rondel pokrywką. Utrzymuj wodę w stanie lekkiego wrzenia przez dwie godziny, dolewając gdy wyparuje. Wyjmij puszki i całkowicie ostudź. Otwórz je, a zobaczysz złocisty, gęsty kajmak. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Utrzyj masło z cukrem w dużej misce na jasną, puszystą masę. Przesyp mąkę i skrobię przez sito wprost do miski. Wymieszaj i delikatnie zagnieć kulę z ciasta. Wyłóż formę o wymiarach 20 x 30 cm papierem do pieczenia. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż dno formy, uszczelniając starannie wszelkie pęknięcia. Rozprowadź równomiernie warstwę kajmaku na cieście (1-1,5 cm grubości). Ułóż na nim plasterki bananów, a na koniec posyp kruszonką z pozostałego ciasta. Piecz 20 minut. Warstwa kajmaku będzie lekko bulgotać między okruchami ciasta, a wierzch przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Pozostaw ciasto do ostudzenia w formie przez 5 minut i pokrój na kwadratowe porcje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Przed podaniem podgrzej porcje ciasta. Dodaj lody bananowe i sos toffi. Ozdób każdą porcję gałązką świeżej mięty.

powrót

Podobne przepisy

Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.