Kruche ciasto z bananami i kajmakiem

Kruche ciasto z bananami i kajmakiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 2 puszki (po 400 g) skondensowanego mleka
  • 250 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g skrobi kukurydzianej
  • 300 g mąki
  • 4 duże banany
  • obrane i pokrojone w plastry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wstaw puszki skondensowanego mleka do głębokiego rondla i zalej wodą trochę powyżej połowy wysokości. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i przykryj rondel pokrywką. Utrzymuj wodę w stanie lekkiego wrzenia przez dwie godziny, dolewając gdy wyparuje. Wyjmij puszki i całkowicie ostudź. Otwórz je, a zobaczysz złocisty, gęsty kajmak. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Utrzyj masło z cukrem w dużej misce na jasną, puszystą masę. Przesyp mąkę i skrobię przez sito wprost do miski. Wymieszaj i delikatnie zagnieć kulę z ciasta. Wyłóż formę o wymiarach 20 x 30 cm papierem do pieczenia. Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż dno formy, uszczelniając starannie wszelkie pęknięcia. Rozprowadź równomiernie warstwę kajmaku na cieście (1-1,5 cm grubości). Ułóż na nim plasterki bananów, a na koniec posyp kruszonką z pozostałego ciasta. Piecz 20 minut. Warstwa kajmaku będzie lekko bulgotać między okruchami ciasta, a wierzch przybierze złocisto-brązowe zabarwienie. Pozostaw ciasto do ostudzenia w formie przez 5 minut i pokrój na kwadratowe porcje. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Przed podaniem podgrzej porcje ciasta. Dodaj lody bananowe i sos toffi. Ozdób każdą porcję gałązką świeżej mięty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA