Kruche ciasto na mazurki

Kruche ciasto na mazurki
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g masła
  • 70 g migdałów
  • 300 g mąki krupczatki
  • 60 g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kropla aromatu migdałowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiel migdały na drobno. Ugotuj dwa jajka na twardo. Do kopca mąki, cukru i soli wbij jedno jajko oraz dodaj aromat migdałowy. Wymieszaj dobrze. Żółtka przetrzyj przez sitko i dodaj do ciasta wraz z masłem i zmielonymi migdałami. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Tradycyjnie powinny to być kwadraty lub prostokąty. Na każdym z blatów wokół krawędzi ułóż z wałeczka ciasta rant. Przełóż na papier do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz na złoto w piekarniku nastawionym na 200 stopni C ok. 20 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA