Anna Olson

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe


Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

2 łyżki posiekanych świeżych listków tymianku

1 kostka miękkiego masła

1 ½ szklanki cukru

2 łyżki skórki otartej z cytryny

1 łyżka tartego korzenia imbiru

1 jajko

2 łyżki soku cytrynowego

2 łyżki mleka

 

 

Przygotowanie:


Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać posiekany tymianek, zamieszać. Masło, cukier, skórkę cytrynową oraz imbir utrzeć na puszystą masę. Wmieszać jajko i sok z cytryny. Dodać sypkie składniki i mieszać, aż ciasto stanie się jednolite. Podzielić ciasto na dwie części i uformować wałki o grubości ok. 4cm. Zawinąć je w plastykową folię i chłodzić przynajmniej przez 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyjąć ciasto z folii, pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować ciastka mlekiem i piec 12-15 minut, aż brzegi ciastek staną się złote.
Ciasteczka można podać z dojrzałym serem cheddar i miodem tymiankowym.

powrót

Podobne przepisy

Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.