Tomasz Jakubiak

Kruche ciasteczka miętowo – wiśniowe z limonkową bitą śmietaną


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę, Kruche ciasteczka

odsłon: 3512

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto:

szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mielonych migdałów

¾ kostki masła

8 łyżek cukru pudru

jajko

listki mięty

szczypta soli

1/2 szklanki suszonych wiśni

bita śmietana:

1/2 szklanki śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

sok z połowy limonki

skórka z limonki

mięta do przybrania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta połącz w mikserze. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 1 cm. grubości. Za pomocą kieliszka lub foremki wytnij ciasteczka. Blachę oprósz mąką i ułóż na niej ciasteczka. Piecz je w 220 stopniach przez 10 minut. W misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Na koniec dodaj skórkę z limonki. Upieczone i wystudzone ciasteczka udekoruj bitą śmietaną i listkami świeżej mięty. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Baklawa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska
Bezowy tort migdałowy z brzoskwiniami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.