Jacek Sikora

Krówki


Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

Krówki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

200 g masła

100 g cukru

2-3 krople esencji rumowej

40 ml rumu

 

Przygotowanie:

Puszki z kajmakiem gotować w wodzie przez 6 godzin. Na patelnię wrzucić cukier i czekać, aż się skarmelizuje. Dodać kajmak z puszek potrząsając patelnią. Stale mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, do momentu gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk od razu zastygnie. Dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać w mikserze, aż będzie letnia. Na papier pergaminowy nakładać masę. W papierze rolować ją tak, by utworzyła wałeczek bez dziur. Spłaszczyć go z góry i po bokach. Następnie nożem moczonym w zimniej wodzie pokroić go na kawałki wielkości krówek.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.