Jacek Sikora

Krówki


Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

Krówki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

200 g masła

100 g cukru

2-3 krople esencji rumowej

40 ml rumu

 

Przygotowanie:

Puszki z kajmakiem gotować w wodzie przez 6 godzin. Na patelnię wrzucić cukier i czekać, aż się skarmelizuje. Dodać kajmak z puszek potrząsając patelnią. Stale mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, do momentu gdy kropla spuszczona na zimny talerzyk od razu zastygnie. Dodać do kajmaku masło pokrojone w kostkę oraz rum i esencję. Masę ucierać w mikserze, aż będzie letnia. Na papier pergaminowy nakładać masę. W papierze rolować ją tak, by utworzyła wałeczek bez dziur. Spłaszczyć go z góry i po bokach. Następnie nożem moczonym w zimniej wodzie pokroić go na kawałki wielkości krówek.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.