Anna Olson

Krówki z likierem irish cream


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krówki z likierem irish cream
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki mleka skondensowanego

1 ubita szklanka złocistego cukru

1 szklanka białego cukru

200 g masła

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki likieru Irish Cream

2 ¼ szklanki przesianego cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm tak, żeby papier wystawał ponad krawędzie foremki. W rondlu o grubym dnie zmieszać mleko skondensowane, oba rodzaje cukru, masło i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, do temperatury 115ºC (należy użyć cukierniczego termometru z czujnikiem, albo odliczyć 7 min od momentu zagotowania mieszaniny). Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i likier Irish Cream. Przełożyć zawartość rondla do miski i dokładnie wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, dosypując cukier-puder w 3 porcjach. Przełożyć krówkowy krem do przygotowanej foremki i ostudzić go całkowicie przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.