Anna Olson

Krówki z likierem irish cream


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Krówki z likierem irish cream
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki mleka skondensowanego

1 ubita szklanka złocistego cukru

1 szklanka białego cukru

200 g masła

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ szklanki likieru Irish Cream

2 ¼ szklanki przesianego cukru pudru

 

 

Przygotowanie:


Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm tak, żeby papier wystawał ponad krawędzie foremki. W rondlu o grubym dnie zmieszać mleko skondensowane, oba rodzaje cukru, masło i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, do temperatury 115ºC (należy użyć cukierniczego termometru z czujnikiem, albo odliczyć 7 min od momentu zagotowania mieszaniny). Zdjąć rondel z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i likier Irish Cream. Przełożyć zawartość rondla do miski i dokładnie wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, dosypując cukier-puder w 3 porcjach. Przełożyć krówkowy krem do przygotowanej foremki i ostudzić go całkowicie przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.