Delia  Smith

Królowa puddingów


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królowa puddingów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół litra mleka

10 dag drobniutkich okruchów jednodniowego

białego chleba

7 dag cukru

15 g masła

skórka otarta z cytryny

3 jajka

40 g drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Mleko wlewamy do rondelka, zagotowujemy, dodajemy okruchy chleba, cukier, masło
i skórkę. Mieszamy dopóki masło się nie rozpuści i odstawiamy na pół godziny, by chleb nasiąknął ciepłym mlekiem. W drugim rondelku podgrzewamy 6 łyżek dowolnego dżemu. 3 żółtka dodajemy do mieszanki mleczno - chlebowej i mieszamy. Wymieszaną masę nakładamy do małych miseczek do 2/3 wysokości. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu są ścięte, ale lekko galaretowate w środku. Na wierzchu każdej porcji rozprowadzamy łyżkę ciepłego dżemu. Ubijamy białka z cukrem. Każdą porcję dekorujemy czapą z piany, posypujemy szczyptą cukru i wstawiamy z powrotem do piekarnika, do tej samej temperatury, na 10 – 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.