Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży królik

podzielony na 6 kawałków

3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem

25 g masła

3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

50 g wędzonego boczku

10-20 szalotek

4 posiekane ząbki czosnku

butelka czerwonego wina

2 duże gałązki rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Po oprószeniu królika mąką, usmaż go na oliwie, dodaj bekon, szalotki i czosnek. Smaż dalej przez 5-6 minut aż wszystkie składniki się przyrumienią. Wlej czerwone wino i dodaj świeży rozmaryn. Przykryj naczynie pokrywką lub folią przed wstawieniem go do piekarnika. Piecz przez dwie godziny, aż mięso zrobi się miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Steki z czosnkową fasolą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bistecca alla pizzaiola
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.