Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży królik

podzielony na 6 kawałków

3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem

25 g masła

3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

50 g wędzonego boczku

10-20 szalotek

4 posiekane ząbki czosnku

butelka czerwonego wina

2 duże gałązki rozmarynu

 

 

Przygotowanie:


Po oprószeniu królika mąką, usmaż go na oliwie, dodaj bekon, szalotki i czosnek. Smaż dalej przez 5-6 minut aż wszystkie składniki się przyrumienią. Wlej czerwone wino i dodaj świeży rozmaryn. Przykryj naczynie pokrywką lub folią przed wstawieniem go do piekarnika. Piecz przez dwie godziny, aż mięso zrobi się miękkie.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.