Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królik z szalotkami, rozmarynem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka mąki

2 duże króliki podzielone na 8 kawałków

25 g masła

3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

100 g wędzonego boczku

25 - 30 szalotek

8 ząbków czosnku

drobno posiekanych

2 butelki czerwonego wina

5 ząbków czosnku

w całości i nie obrane

2 gałązki rozmarynu

2 łyżki mąki kukurydzianej

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem. Obtocz mięso w mące. Rozgrzej na patelni oliwę z masłem. Podsmaż kawałki królika. Gdy zrobią się złote, zdejmij jej z patelni. Wrzuć na nią kawałki boczku. Gdy się będą smażyć, posiekaj drobno połowę szalotek. Resztę zostaw w całości. Wrzuć wszystkie na patelnię, dodaj posiekany czosnek. Smaż przez 5-6 minut aż wszystko zrobi się brązowe i zacznie przywierać do dna. Zwiększ gaz i wlej wino. Wymieszaj wszystko i upewnij się, że przypalone kawałki mięsa i cebuli odkleiły się od dna. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż wszystko do dużego naczynia żaroodpornego. Dodaj rozmaryn i czosnek w całości. Wlej tyle czerwonego wina, żeby przykryło mięso. Przykryj naczynie pokrywką i piecz przez półtorej do dwóch i pół godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjmij mięso z naczynia. Zostaw w nim sos. Postaw naczynie na kuchence i podgrzej jego zawartość. Dodaj mąkę kukurydzianą i odrobinę masła, stale mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Nakładaj na talerze kawałki królika, z szalotkami. Polej wszystko sosem.

powrót

Podobne przepisy

Śliwkowa krajanka w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.