Jacques Reymond

Królik z oliwkami


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

Królik z oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

tusza królika (ok. 3 kg)

sól

oliwa

4 całe ząbki czosnku

4 podłużne mięsiste pomidory, obrane i pokrojone

1 czerwona cebula, bardzo drobno posiekana

1 por, bardzo drobno posiekany

1 gałązka świeżego koperku, posiekana (i kilka w całości do przybrania)

2 gałązki świeżej natki pietruszki o płaskich liściach, drobno posiekanych

liść laurowy

1 łyżeczka suszonego oregano

2-3 cm jalapeno w całości

375 ml wytrawnego białego wina

80 ml octu balsamicznego

100 g zielonych oliwek

100 g czarnych oliwek

1-2 ziemniaki na osobę

oliwa



Przygotowanie

Podziel mięso królika na 6-8 porcji i oprósz solą. Obsmaż je w dużym rondlu na oliwie z czosnkiem przez 5 min, aż się zrumienią. Dodaj pokrojone warzywa, natkę, oregano i liść laurowy. Przemieszaj. Dodaj kawałek jalapeno i zalej wszystko winem i octem balsamicznym. Doprowadź wszystko do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i duś przez 35 min. Dodaj oliwki i gotuj jeszcze przez 5 min. W tym samym czasie ugotuj ziemniaki na parze, a następnie wymieszaj z oliwą i koperkiem. Podawaj mięso królika na dużym półmisku, otoczone ziemniakami i przybrane koperkiem.

powrót

Podobne przepisy

Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.