Królik z czarnymi oliwkami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Królik z czarnymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

królik o wadze około kilograma

cebula

20 czarnych oliwek

ząbek czosnku

gałązka rozmarynu

pół kieliszka wytrawnego białego wina

łyżeczka orzeszków piniowych

4 łyżki oliwy extra vergine

łyżka wazowa wywaru mięsnego

sól i pieprz



Przygotowanie

Obraną i umytą cebulę drobno kroimy. Drylujemy oliwki, obieramy czosnek, myjemy rozmaryn i siekamy wraz z czosnkiem, orzeszki piniowe rozdrabniamy. Myjemy mięso z królika i dzielimy na równej wielkości kawałki. W rondlu podgrzewamy oliwę, podsmażamy kawałki królika na mocnym ogniu, tak żeby mięso nabrało ze wszystkich stron jasnozłocistej barwy. Wyjmujemy mięso z rondla i odstawiamy na później. W tym samym rondlu smażymy do zeszklenia cebulę, odrobinę czosnku z rozmarynem; dodajemy kawałki królika, polewamy białym winem i odparowujemy na mocnym ogniu, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wywar i dusimy pod przykryciem 25 minut na umiarkowanym ogniu. Dodajemy posiekany czosnek z rozmarynem, czarne oliwki, orzechy piniowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 7-8 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to należy zdjąć pokrywkę i odparować.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.