Tomasz Jakubiak

Królik w sosie śmietanowo-winnym ze smażoną kiszką ziemniaczaną


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tuszka królika

sól, pieprz

oliwa do marynaty

por

2 pietruszki

2 marchewki

1 cebula czerwona

1 cebula szalotka

czosnek

masło

świeże zioła: tymianek, koperek

szklanka białego wina

250 ml śmietanki 30% do sosów

 

Smażona kiszka ziemniaczana:

2-3 kiszki ziemniaczane

masło

czosnek

1 cebula

tymianek

pieprz

 

Sałatka:

2 garście liści botwinki

2-3 upieczone buraczki

garść orzechów

łyżka miodu

2-3 łyżki octu jabłkowego

15 ml oleju rzepakowy tłoczonego na zimno

gruby plaster koziego sera

 

 

 

Przygotowanie:

Najpierw rozbierz królika na elementy. Następnie włóż wszystkie oczyszczone elementy do brytfanki i natrzyj ziołami. Dopraw solą, pieprzem. Mięso skrop oliwą i obsmaż na patelni. Następnie przełóż obsmażonego królika do garnka.

Przygotuj warzywa. Pokrój pora, pietruszkę, marchewki, czerwoną cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek. Warzywa przesmaż na patelni na której obsmażany był królik i dodaj do garnka. Całość zalej winem i duś przez ok 30-40 minut. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.

Królika podaj z kiszką ziemniaczaną. Kiszkę pokrój. Na patelni rozpuść masło. Dorzuć czosnek w łupinie, cebulę oraz tymianek. Na koniec dodaj kawałki kiszki. Całość dopraw pieprzem.

Dodatkowo przygotuj sałatkę z pieczonych buraków i botwiny.
Do pokrojonych buraków i botwinki dodaj uprażone i rozgniecione w moździerzu orzechy. Zrób dressing z miodu, odrobiny octu jabłkowego oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Na wierzch połóż odrobinę koziego sera. Gotowego królika podawaj z warzywami, kiszką oraz sałatką. Smacznego!



















powrót

Podobne przepisy

Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:05

CYTUJ

Pyszne jest to danie bez wątpienia ale to już bardziej dla zaawansowanych kucharzy ;) warto dodać że mięso najlepiej polewać w trakcie bulionem dzięki czemu nie jest suche. Może być np. taki z butelki Krakusa bo one są smaczne i mają dobry skład.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.