Tomasz Jakubiak

Królik w sosie śmietanowo-winnym ze smażoną kiszką ziemniaczaną


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 262

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

tuszka królika

sól, pieprz

oliwa do marynaty

por

2 pietruszki

2 marchewki

1 cebula czerwona

1 cebula szalotka

czosnek

masło

świeże zioła: tymianek, koperek

szklanka białego wina

250 ml śmietanki 30% do sosów

 

Smażona kiszka ziemniaczana:

2-3 kiszki ziemniaczane

masło

czosnek

1 cebula

tymianek

pieprz

 

Sałatka:

2 garście liści botwinki

2-3 upieczone buraczki

garść orzechów

łyżka miodu

2-3 łyżki octu jabłkowego

15 ml oleju rzepakowy tłoczonego na zimno

gruby plaster koziego sera

 

 

 

Przygotowanie:

Najpierw rozbierz królika na elementy. Następnie włóż wszystkie oczyszczone elementy do brytfanki i natrzyj ziołami. Dopraw solą, pieprzem. Mięso skrop oliwą i obsmaż na patelni. Następnie przełóż obsmażonego królika do garnka.

Przygotuj warzywa. Pokrój pora, pietruszkę, marchewki, czerwoną cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek. Warzywa przesmaż na patelni na której obsmażany był królik i dodaj do garnka. Całość zalej winem i duś przez ok 30-40 minut. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.

Królika podaj z kiszką ziemniaczaną. Kiszkę pokrój. Na patelni rozpuść masło. Dorzuć czosnek w łupinie, cebulę oraz tymianek. Na koniec dodaj kawałki kiszki. Całość dopraw pieprzem.

Dodatkowo przygotuj sałatkę z pieczonych buraków i botwiny.
Do pokrojonych buraków i botwinki dodaj uprażone i rozgniecione w moździerzu orzechy. Zrób dressing z miodu, odrobiny octu jabłkowego oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Na wierzch połóż odrobinę koziego sera. Gotowego królika podawaj z warzywami, kiszką oraz sałatką. Smacznego!



















powrót

Podobne przepisy

Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:05

CYTUJ

Pyszne jest to danie bez wątpienia ale to już bardziej dla zaawansowanych kucharzy ;) warto dodać że mięso najlepiej polewać w trakcie bulionem dzięki czemu nie jest suche. Może być np. taki z butelki Krakusa bo one są smaczne i mają dobry skład.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.