Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 21721

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik (albo pół)

śmietana 18% 0,5 l

sól

pierz

świeży rozmaryn

cebula 2 szt.

marchew 1 duża

czosnek 3 ząbki

białe wytrawne wino

 

 

Przygotowanie:


Kroję królika na kawałki. Przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam na maśle. Na patelni, na której smażył się królik podsmażam warzywa, pokrojone w zapałkę i rozmaryn. Deglasuję winem, dodaję mięso, trochę wody i duczę aż królik będzie gotowy. Redukuję sos i dodaję śmietanę. Gotuję jeszcze trochę aż sos będzie wystarczająco gęsty. Dodaję czosnek i pietruczkę (koperek).

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.