Królik w cydrze

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Królik w cydrze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik podzielony na 8 kawałków

3 łyżki mąki z solą i pieprzem

25 ml oliwy z oliwek

25 g masła

4 posiekane cebule

12 ząbków czosnku

lekko rozgniecionych

1 pęczek tymianku

600 ml cydru

2 łyżki musztardy gruboziarnistej

łyżka miodu

2 łyżki śmietany

 

 

Przygotowanie:


Obtocz każdy kawałek królika w mące. Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek i obsmaż kawałki królika ze wszystkich stron. Dodaj cebulę, czosnek i tymianek. Gotuj przez 10 minut i dodaj cydr oraz musztardę. Przykryj pokrywką i duś przez 40 minut. Pod koniec powinno zostać bardzo niewiele płynu. Dodaj miód, śmietanę, zamieszaj i gotuj przez kolejną minutę aż mięso zacznie odchodzić od kości. Podawaj z ziemniakami, zieloną sałatą i cydrem.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.