Królewskie zielone curry z kurczakiem

Przepis z programu Ideał
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Królewskie zielone curry z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Na curry:

300 ml śmietanki kokosowej

8-12 młodych ziemniaków, przekrojonych na trzy

2 piersi z kurczaka

korzeń imbiru o długości 2,5 cm, obrany i starty

2 kiście świeżego zielonego pieprzu (niekoniecznie)

2 łodygi trawy cytrynowej, z odciętymi twardymi końcówkami i usuniętą zewnętrzną warstwą, drobno posiekane

2 łyżki tamaryndy

sok z 2 limonek

sok z 1 pomarańczy

1 łyżka sosu rybnego

150 g zielonej fasolki, groszku cukrowego lub szparagów

20 g świeżej kolendry, grubo posiekanej

15 listków tajskiej bazylii, grubo posiekanych

2 małe zielone chili, pozbawione nasion i drobno posiekane

3 łodygi dymki, drobno posiekane

cząstki limonki



Na pastę curry:

4 łodygi trawy cytrynowej

6 ząbków czosnku

1 korzeń galangalu lub imbir, obrany i grubo posiekany

3 liście limonki kaffir, podarte

1 ½ łyżeczki soli

2 limonki

6 zielonych chili, pozbawionych nasion i drobno posiekanych

6 korzeni kolendry, umytych i grubo posiekanych

2 małe czerwone cebule, grubo posiekane

1 łyżka oleju

1 łyżeczka mielonej kurkumy

400 ml śmietanki kokosowej

2 łyżki sosu rybnego





Pasta curry:

Trawę cytrynową, czosnek, galangal, listki kaffir i sól umieść w malakserze i zmiel.

Zetrzyj skórkę z jednej limonki, usuń biały miąższ i pokrój limonkę na małe kawałki. Z drugiej limonki wyciśnij sok i odstaw. Do malaksera dorzuć zieloną chili, korzenie kolendry, cebulę, skórkę z limonki i pokrojoną limonkę. Zmiel na niecałkowicie gładką pastę, dodając w razie potrzeby nieco wody. (Pasta może być użyta natychmiast, przechowywana w lodówce 2-3 dni lub zamrożona.) Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie. Dodaj pastę curry i kurkumę, smaż 15-20 minut na małym/średnim ogniu, mieszając. Pasta stanie się suchsza i bardziej aromatyczna. Wmieszaj śmietankę kokosową i gotuj 10 minut na małym ogniu, aż 1/3 objętości odparuje. Dodaj przygotowany wcześniej sok z limonki i sos rybny. (Na tym etapie pasta curry może być wykorzystana do dalszego gotowania, przechowywana w lodówce do 1 tygodnia lub zamrożona.)



Curry:

Rozgrzej 150 g pasty curry na średnim ogniu i poczekaj, aż zacznie parować.

Wmieszaj połowę śmietanki kokosowej i zagotuj. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości.

Dopraw piersi z kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzej patelnię grillową lub grill. Opiekaj kurczaka 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni i powstaną ciemne paski. Odstaw.

Do sosu dodaj imbir, świeży pieprz i połowę trawy cytrynowej. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mieszaj delikatnie, aby nie naruszyć składników. W razie potrzeby rozrzedź pastę odrobiną wody. Wmieszaj tamaryndę, połowę soku z limonki, sok z pomarańczy i sos rybny.

Pokrój kurczaka i dodaj do sosu. Wmieszaj połowę kolendry, zieloną fasolkę i bazylię. Gotuj na małym ogniu, aż sos się nieco zredukuje. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku. Możesz dodać więcej soku z limonki. Udekoruj curry pozostałymi ziołami, zachowaną trawą cytrynową, posiekaną zieloną chili, dymką i cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.