Curtis Stone

Królewskie krewetki z grilla z masłem koperkowo-cytrynowym


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Królewskie krewetki z grilla z masłem koperkowo-cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Masło koperkowo-cytrynowe

250 g masła

1 łyżka drobno posiekanego koperku

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 drobno posiekana mała szalotka

1 łyżka drobno posiekanej pietruszki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sok z połówki cytryny

1 łyżka likieru Pernod

12 dużych krewetek królewskich

1 pokrojona w ćwiartki cytryna, do przybrania



Przygotowanie

Rozetrzeć masło z ziołami, szalotką, czosnkiem, solą, pieprzem, cytryną i llikierem Pernod. Krewetki naciąć od spodu tak, aby nie naruszyć skorupek. Miejsce nacięcia posmarować masłem koperkowo-cytrynowym. Mocno rozgrzać grilla lub patelnię grillową i piec krewetki przez 1 – 2 minuty. Można też ułożyć je na blasze i piec przez 2 – 3 minuty w elektrycznym opiekaczu lub piekarniku. Rozłożyć krewetki na talerze i udekorować ćwiartkami cytryny.



© Curtis Stone i Ben O\'Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.