Curtis Stone

Królewskie krewetki z grilla z masłem koperkowo-cytrynowym


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Królewskie krewetki z grilla z masłem koperkowo-cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Masło koperkowo-cytrynowe

250 g masła

1 łyżka drobno posiekanego koperku

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 drobno posiekana mała szalotka

1 łyżka drobno posiekanej pietruszki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sok z połówki cytryny

1 łyżka likieru Pernod

12 dużych krewetek królewskich

1 pokrojona w ćwiartki cytryna, do przybrania



Przygotowanie

Rozetrzeć masło z ziołami, szalotką, czosnkiem, solą, pieprzem, cytryną i llikierem Pernod. Krewetki naciąć od spodu tak, aby nie naruszyć skorupek. Miejsce nacięcia posmarować masłem koperkowo-cytrynowym. Mocno rozgrzać grilla lub patelnię grillową i piec krewetki przez 1 – 2 minuty. Można też ułożyć je na blasze i piec przez 2 – 3 minuty w elektrycznym opiekaczu lub piekarniku. Rozłożyć krewetki na talerze i udekorować ćwiartkami cytryny.



© Curtis Stone i Ben O\'Donoghue

powrót

Podobne przepisy

Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.