Tobie  Puttock

Krokiety z suszonego dorsza


Przepis z programu Tobie i Matt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Krokiety z suszonego dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g solonego dorsza

mleko

5 gałązek szałwii

1 liść laurowy

2 ząbki czosnku

obrane

1-2 średnie ziemniaki

obrane i pokrojone na plasterki

50 g mąki

4 jajka

mała garść płaskich liści natki pietruszki

opłukanych i drobno posiekanych

mąka do obtoczenia racuchów

bułka tarta

olej roślinny do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Solonego dorsza trzeba moczyć przez trzy – cztery dni w zimnej wodzie, żeby pozbyć się słonego smaku i przywrócić rybie miękkość. Wodę należy zmieniać dwa razy dziennie i trzymać dorsza w lodówce. Wyjmij wymoczonego dorsza z wody, osusz i podziel na kawałki wielkości kęsów. Włóż do rondla, dodaj szałwię, liść laurowy i czosnek, a następnie zalej mlekiem, aż kawałki dorsza się zanurzą. Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj dorsza przez ok. 20 min., a następnie wyjmij mięso z rondla i przełóż do miski. Mleko zachowaj. Ugotuj ziemniaki do miękkości, odsącz, ugnieć i odstaw, aż ostygną. Zmieszaj dorsza, ziemniaki, mąkę, 2 jajka oraz natkę i ostrożnie dopraw do smaku solą i pieprzem (dorsz nadal jest słony). Jeśli ciasto jest za gęste, rozcieńcz je odrobiną mleka, w którym gotował się dorsz. Resztę wylej. Uformuj z ciasta podłużne racuchy, nieco mniejsze od piłki do golfa. Rozkłóć pozostałe 2 jajka w misce. Obtaczaj krokiety w mące, jajku i bułce tartej (tak jak kotlety schabowe). W głębokim rondlu albo patelni rozgrzej olej do 190 stopni C. Smaż po 4-5 krokietów, a po usmażeniu przekładaj je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj od razu z dodatkiem alioli (przepis poniżej) i cząstką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.