Krewetki z woka ze smażonym surowym boczkiem

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g sporych krewetek w pancerzykach (należy im ściąć czubki głów i ogonów oraz odnóża)

200 g surowego boczku

pokrojonego na plasterki o grubości 2 mm

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka cukru

1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

4 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej

3 dymki

pokrojone na 4 cm kawałki

2 łyżki oleju roślinnego

2 szalotki

drobno posiekane

3 gałązki kolendry

 

 

Przygotowanie:


Krewetki i pokrojony boczek włożyć do dwóch osobnych miseczek. Do każdej miseczki dodać łyżkę sosu rybnego, ½ łyżki cukru, 1 łyżkę trawy cytrynowej, 1 łyżkę posiekanego czosnku, ½ łyżeczki pieprzu.
Wymieszać, marynować przez 15 minut. Do rozgrzanego woka wlać olej, podsmażyć szalotki i pozostałe 2 łyżki trawy cytrynowej, aż puści aromat. Włożyć boczek, smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać krewetki, smażyć aż zmienią kolor, dodać dymkę, smażyć, potrząsając kolejną minutę.
Wyłożyć na talerz, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.