Krewetki z woka ze smażonym surowym boczkiem

Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 200 g sporych krewetek w pancerzykach (należy im ściąć czubki głów i ogonów oraz odnóża)
  • 200 g surowego boczku
  • pokrojonego na plasterki o grubości 2 mm
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 3 dymki
  • pokrojone na 4 cm kawałki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • drobno posiekane
  • 3 gałązki kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Krewetki i pokrojony boczek włożyć do dwóch osobnych miseczek. Do każdej miseczki dodać łyżkę sosu rybnego, ½ łyżki cukru, 1 łyżkę trawy cytrynowej, 1 łyżkę posiekanego czosnku, ½ łyżeczki pieprzu.
Wymieszać, marynować przez 15 minut. Do rozgrzanego woka wlać olej, podsmażyć szalotki i pozostałe 2 łyżki trawy cytrynowej, aż puści aromat. Włożyć boczek, smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Dodać krewetki, smażyć aż zmienią kolor, dodać dymkę, smażyć, potrząsając kolejną minutę.
Wyłożyć na talerz, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA