Krewetki z okrą

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Krewetki z okrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kuli z 2 ziemniaki wykonane wykrawaczem do melonów

kulki z 2 marchewek wykonane wykrawaczem do melonów

kulki z 1 dużego buraka wykonane wykrawaczem do melonów

12 krewetek

szczypta pieprzu

½ łyżeczki soli

1 łyżka masła

sok z limonki



na sambol z okry:

1 l oleju

300 g okry

1/2 łyżeczki soli

sok z limonki



na pangritatę:

50 g masła

50 ml oliwy

2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane

2 kromki pieczywa bez skórki, pokrojone w kostkę

1 krewetka, posiekana

sól

pieprz



do dekoracji:

6 liści wąkrotki azjatyckiej

pomidor pokrojony na cząstki

drobno posiekana chili

suszony tuńczyk

czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę



Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew wkładamy do naczynia i stawiamy na średnim ogniu. Zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie. Odstawiamy. Drugie naczynie stawiamy na średnim ogniu. Wkładamy do niego burak i zalewamy wodą. Gotujemy 10-15 minut. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie. Odstawiamy. Przygotowujemy pangritatę: na dużym ogniu rozgrzewamy olej i masło. Kiedy masło się spieni, dodajemy czosnek. Smażymy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy pieczywo i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy krewetkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy krewetka się usmaży, zdejmujemy naczynie z ognia, osączamy pieczywo i zachowujemy tłuszcz. Kroimy pieczywo na jeszcze mniejsze kawałki i odstawiamy. W dużym naczyniu na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie temperaturę dymienia dodajemy okrę. Smażymy okrę partiami po kilka minut, aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Przekładamy do naczynia, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy. Krewetki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tłuszcz z pangritaty rozgrzewamy na średniej patelni. Doprawiamy solą. Dodajemy krewetki i smażymy kilka minut. Odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia. Odcedzamy ziemniaki, marchew i buraki i wrzucamy na patelnię po krewetkach. Mieszamy, żeby warzywa pokryły się tłuszczem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy masło i sok z limonki, mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Na talerze nakładamy po małej porcji sambolu. Dodajemy cząstki pomidora, chili, suszonego tuńczyka i cebulę. Na każdym talerzu kładziemy dwie krewetki. Posypujemy pangritatą. Dekorujemy posiekanymi liśćmi wąkrotki (lub kolendry).

powrót

Podobne przepisy

Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.