Agnieszka Kręglicka

Krewetki z koprem włoskim i absyntem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Krewetki z koprem włoskim i absyntem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g dużych szarych krewetek w skorupach

1 fenkuł czyli koper włoski

6-8 łyżek masła (najlepiej sklarowanego)

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 szklanki śmietanki kremówki

absynt

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Krewetki obrać, skorupy zachować. Fenkuł pokroić w paseczki, zachować zielony koperek do dekoracji. Na maśle zeszklić czosnek, dodać fenkuł i kiedy będzie rumiany, zdjąć patelnię z gazu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki i łupiny, zrumienić, polać absyntem. Przecedzić powstały sos na patelnię z fenkułem, dodać do niego usmażone krewetki, wyjęte z sita. Sos z krewetkami i fenkułem doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietanką. Zagrzać i podawać udekorowane zielonym koprem włoskim.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.