Krewetki z herbatą cejlońską

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Krewetki z herbatą cejlońską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

na bulion:

12 krewetek

1 gałązka liści curry

1 ząbek czosnku

1 zielona chili

1 czerwona chili

2-centymetrowy kawałek imbiru, grubo posiekany

cebula, grubo posiekana



na zupę mulligatawny:

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 cebula, pokrojona w drobną kostkę

¼ łyżeczki kozieradki, uprażonej

1 łyżeczka mielonej chili

2 łyżeczki mielonego pieprzu

½ łyżeczki mielonego uprażonego kminu

½ łyżeczki mielonego uprażonego kopru włoskiego

1 czerwona chili

szczypta szafranu

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę

1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę

1 gałązka liści curry, drobno posiekanych

1 średnia cebula, drobno posiekana

sok z limonki



na dip:

12 patyczków do szaszłyków

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku, posiekane

1 suszona czerwona chili

¼ filiżanki natki

1 łyżeczka herbaty liściastej



Przygotowanie:

Krewetki myjemy, pozbawiamy pancerzyków i żyłek. Do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy pancerzyki z krewetek, liście curry, czosnek, chili, imbir i cebulę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej, dodajemy liście curry, czosnek, cebulę i przyprawy. Smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodajemy do bulionu krewetkowego. Zwiększamy ogień, doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W naczyniu, w którym smażyły się przyprawy, rozgrzewamy olej. Dodajemy marchew, bakłażan, pomidor i cebulę. Smażymy na małym ogniu 4-5 minut. Dodajemy liście curry i mieszamy. W tym czasie zajmujemy się krewetkami. Każdą krewetkę nacinamy 2-3 razy od wewnętrznej strony, żeby dało się położyć ją płasko „na plecach”. Nadziewamy krewetki na patyczki do szaszłyków, zaczynając od głowy, a kończąc na ogonie. Bulion zdejmujemy z ognia i przecedzamy do warzyw. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Dodajemy sok z limonki. W miseczce łączymy majonez, czosnek, chili i natkę. Odstawiamy. Herbatę prażymy na suchej patelni na dużym ogniu. Uważamy, żeby się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę herbaty do majonezu. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krewetki, aż staną się szkliste. Każdą krewetkę zanurzamy w dipie majonezowym. Posypujemy szczyptą herbaty i podajemy z małą miseczką zupy.

powrót

Podobne przepisy

Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.