Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 7055

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

krewetki (np. 8 - 12 sztuk) najlepiej tiger, świeże (kilka sztuk nieobranych)

1 strączek chili (może być ta mała tajska) posiekany

1 limonka (cała umyta)

sól morska

pieprz czarny (oba produkty świeżo mielone!)

oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek)

ew. świeże zioła do dekoracji (najchętniej mięta, melisa lub kolendra)

 

Przygotowanie:

Krewetki obieramy z pancerzyka, pozostawiając ogonki i głowy, przecinamy grzbiety i czyścimy krewetki pod bieżącą wodą. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Chili drobno szatkujemy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki od razu dodajemy chili. Całość dodatkowo skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy krótko z dwóch stron. Serwujemy w pojemniczkach lub na talerzu, dekorujemy świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą z chili spod smażenia.

powrót

Podobne przepisy

Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

#Amator31

08.01.2012 11:44


Bełchatów

CYTUJ

Przepis anielski. Prowadząca cudowna :) Jest możliwość zdobycia przepisu na tortaletki z makrelą i gruszką z Pani progamu. Muszę spróbować :) Plizzzz ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.