Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 7384

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

krewetki (np. 8 - 12 sztuk) najlepiej tiger, świeże (kilka sztuk nieobranych)

1 strączek chili (może być ta mała tajska) posiekany

1 limonka (cała umyta)

sól morska

pieprz czarny (oba produkty świeżo mielone!)

oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek)

ew. świeże zioła do dekoracji (najchętniej mięta, melisa lub kolendra)

 

Przygotowanie:

Krewetki obieramy z pancerzyka, pozostawiając ogonki i głowy, przecinamy grzbiety i czyścimy krewetki pod bieżącą wodą. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i pieprzem. Chili drobno szatkujemy. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki od razu dodajemy chili. Całość dodatkowo skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy krótko z dwóch stron. Serwujemy w pojemniczkach lub na talerzu, dekorujemy świeżymi ziołami i skrapiamy oliwą z chili spod smażenia.

powrót

Podobne przepisy

Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z mango
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

#Amator31

08.01.2012 11:44


Bełchatów

CYTUJ

Przepis anielski. Prowadząca cudowna :) Jest możliwość zdobycia przepisu na tortaletki z makrelą i gruszką z Pani progamu. Muszę spróbować :) Plizzzz ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.