Krewetki w zielonym curry z karambolą

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Krewetki w zielonym curry z karambolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

krewetki 16/20 lub u5 - 8 szt./5 szt.

pasta zielona curry 2 łyżeczki

mleko kokosowe 150 ml

sos rybny 6 łyżeczek

cukier 3 łyżeczki

karambola ½ szt.

tajska bazylia świeża 10 listków

kolendra świeża 15 listków

 

 

Zielona Pasta Curry: (Pozostałość przechowywać w lodówce lub zamrozić)

4 średnie zielone chilli, bez pestek, posiekane

2 szalotki, posiekane

kawałek 5 cm obranego i startego imbiru

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

mały pęczek świeżej kolendry (łodygi i korzenie)

2 łodygi trawy cytrynowej, posiekanej

1 limonka, wiórki, skórki i sok

8 liści limonki kaffir, rozdartych na kawałki

kawałek 2,5cm galangalu, obranego i posiekanego

1 łyżka nasion kolendry, rozgniecione

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka pieprzu czarnego, rozgniecionego

2 łyżeczki sosu rybnego tajskiego

3 łyżki olej ryżowy

Przygotowanie:

Krewetki należy obrać z pancerzyka i usunąć przewód pokarmowy - umyć krewetki.
Przesmażamy na dwóch łyżkach oleju ryżowego, obrane krewetki kilka sekund z każdej strony. Wlewamy mleko kokosowe, zieloną pastę curry mieszamy, po chwili doprawiamy do smaku sosem rybnym i cukrem. Należy zagotować.
Karambolę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do „curry”. Należy zagotować
Na sam koniec dodajemy zioła i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami świeżego chili
Zielone curry podajemy z ryżem jaśminowym.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.