Krewetki w szynce parmeńskiej i sałatka koktajlowa

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Krewetki w szynce parmeńskiej i sałatka koktajlowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 bardzo dużych krewetek bez pancerzy (można wziąć 24 mniejszych)

12 plastrów szynki parmeńskiej

4 dojrzałe pomidory Roma, rozcięte na pół

4 dymki

sok i skórka z 2 cytryn

4 łyżki oliwy

2 łyżki chrzanu

4 garście rukoli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej grill do maksymalnej temperatury. Dopraw solą i pieprzem, a także oliwą. Połówki pomidorów i dymkę odłóż na bok. Ułóż plastry szynki na desce. Połóż krewetki na końcach plastrów i ciasno owiń. Jeśli nie masz wielkich krewetek, przekrój plastry na pół i owiń szynką mniejsze krewetki. Odłóż na bok. Gdy grill się rozgrzeje, ułóż na nim krewetki, pomidory i dymkę. Piecz aż krewetki będą gotowe, a szynka brązowa, pomidory się przypieką, a dymka ściemnieje. Posiekaj pomidory i wrzuć do ładnej miski. Dodaj sok i skórkę z cytryn, chrzan, rukolę, dobrze wymieszaj. Przybierz krewetkami i dymkami.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.