Anna Olson

Krewetki w szampanie na liściach cykorii


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę

Krewetki w szampanie na liściach cykorii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 butelka schłodzonego wytrawnego szampana albo wina musującego

2 cytryny

pokrojone w grube plastry

3 gałązki estragonu

16 obranych świeżych krewetek królewskich albo tygrysich

1 łyżka octu z szampana

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj szampana z cytryną i estragonem. Dodaj krewetki i gotuj na małym ogniu, aż zróżowieją, przez ok. 3 minuty. Wyjmij krewetki z szampana łyżką cedzakową i pozostaw do wystygnięcia. Przekrój każdą krewetkę wzdłuż na pół i wymieszaj z octem z szampana. Zmieszaj wszystkie składniki dipu. Ułóż na półmisku 16 pojedynczych liści cykorii. Łyżeczką albo za pomocą tuby z foliowej torebki z odciętym dolnym rogiem nałóż porcyjki dipu na dolną, jaśniejszą część każdego liścia. Ułóż na liściach po dwie połówki krewetek.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z mango
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.