Krewetki w soli i pieprzu

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Krewetki w soli i pieprzu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 krewetek tygrysich

w pancerzykach (można ściąć czubki głowy i ogona oraz odnóża)

mączka ziemniaczana albo skrobia kukurydziana do obtaczania

500 ml oleju roślinnego

2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka cukru

1 łyżka posiekanych drobno szalotek

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

4 dymki

pokrojone na kawałki o długości 4 cm

2 chili

pokrojone poprzecznie

1 limonka

pokrojona na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Na patelni podprażyć sól z pieprzem oraz przyprawą pięć smaków. Przesypać do miseczki, wystudzić i wymieszać z cukrem. Olej w woku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obtoczyć krewetki w mączce ziemniaczanej lub w skrobi, smażyć po dwie. W momencie kiedy zmienią kolor, wyjąć z oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Wstawić patelnię na średni ogień, wlać niewielką ilość oleju, wrzucić szalotki, czosnek, chili i dymkę i podsmażyć, aż zaczną puszczać aromat. Włożyć krewetki, posypać mieszanką soli, pieprzu i przyprawy pięć smaków, wymieszać, podrzucając, tak, by krewetki pokryły się mieszanką przypraw oraz szalotkami, czosnkiem, chili i kawałkami dymki.
Nałożyć na talerz, podawać z ćwiartkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.