Krewetki w soli i pieprzu

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Krewetki w soli i pieprzu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 krewetek tygrysich

w pancerzykach (można ściąć czubki głowy i ogona oraz odnóża)

mączka ziemniaczana albo skrobia kukurydziana do obtaczania

500 ml oleju roślinnego

2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

1 łyżeczka cukru

1 łyżka posiekanych drobno szalotek

1 łyżka drobno posiekanego czosnku

4 dymki

pokrojone na kawałki o długości 4 cm

2 chili

pokrojone poprzecznie

1 limonka

pokrojona na ćwiartki

 

 

Przygotowanie:


Na patelni podprażyć sól z pieprzem oraz przyprawą pięć smaków. Przesypać do miseczki, wystudzić i wymieszać z cukrem. Olej w woku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Obtoczyć krewetki w mączce ziemniaczanej lub w skrobi, smażyć po dwie. W momencie kiedy zmienią kolor, wyjąć z oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Wstawić patelnię na średni ogień, wlać niewielką ilość oleju, wrzucić szalotki, czosnek, chili i dymkę i podsmażyć, aż zaczną puszczać aromat. Włożyć krewetki, posypać mieszanką soli, pieprzu i przyprawy pięć smaków, wymieszać, podrzucając, tak, by krewetki pokryły się mieszanką przypraw oraz szalotkami, czosnkiem, chili i kawałkami dymki.
Nałożyć na talerz, podawać z ćwiartkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.