Kylie Kwong

Krewetki w cieście piwnym smażone w głębokim tłuszczu, podawane ze słodkim sosem chili


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Krewetki w cieście piwnym smażone w głębokim tłuszczu, podawane ze słodkim sosem chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

24 świeże krewetki średniej wielkości (około 875 g)

2 łyżki mąki pszennej

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą obieraczki do warzyw zrobić z marchewki „wstążeczki”, a następnie posiekać je wzdłuż. Marchewkę wymieszać w miseczce z solą i cukrem, odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć marchewkę z miseczki, dobrze odciskając. W rondelku z grubym dnem wymieszać ocet z dodatkowym cukrem, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, bez przykrycia, przez 15 minut, aby odparowała mniej więcej połowa płynu i utworzył się syrop. Zdjąć z płyty, włożyć marchewkę, sos rybny i chili, wymieszać, odstawić. Krewetki obrać ze skorupek, usunąć żyłki, jednak zostawić ogonki.
W misce wymieszać drewnianą łyżką składniki ciasta, zostawiając grudki mąki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać szczyptę soli. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej do momentu, kiedy lód nie stopnieje. Rozgrzać olej w woku do momentu, kiedy powierzchnia zacznie się marszczyć. Oprószyć krewetki mąką i zanurzać w cieście, po jednej. Smażyć partiami w gorącym oleju przez około 1 minutę, aż się przyrumienią. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Ułożyć krewetki na półmisku, podawać z miseczką słodkiego sosu chili z marchewką.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

akita5

postów: 1

22.07.2015 17:44

CYTUJ

Brak pełnej listy składników i proporcji

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.