Jacques Reymond

Krewetki w chili


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Krewetki w chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Masala

4 ząbki czosnku

4 świeże czerwone chili

1 łyżeczka kaszmirskiego chili w proszku

2 łyżki drobno posiekanych liści mięty

1 łyżeczka drobno posiekanej trawy cytrynowej

½ łyżeczki kurkumy

sól do smaku



Dodatkowo

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka czarnej gorczycy

12 świeżych krewetek tygrysich, oczyszczonych, w pancerzach

2 łyżki soku z limonki



Dekoracja

rukola do przybrania

10-12 cząstek limonki

½ szklanki posiekanych liści kolendry

½ szklanki drobno posiekanej dymki



Przygotowanie

Utrzyj składniki masali w moździerzu na gładką pastę. Rozgrzej oliwę w woku na średnim ogniu, dodaj gorczycę, a po 1 min masalę i mieszając podsmaż, aż zacznie pachnieć. Zwiększ płomień i dodawaj po 2-3 krewetki, stale mieszając, żeby dobrze pokryły się pastą. Smaż je ok. 5 min, aż będą różowe. Dodaj sok z limonki. Ułóż krewetki na liściach rukola i obłóż cząstkami limonki. Skrop je sokiem limonkowym, posyp kolendrą i dymką. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.