Jacques Reymond

Krewetki w chili


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Krewetki w chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Masala

4 ząbki czosnku

4 świeże czerwone chili

1 łyżeczka kaszmirskiego chili w proszku

2 łyżki drobno posiekanych liści mięty

1 łyżeczka drobno posiekanej trawy cytrynowej

½ łyżeczki kurkumy

sól do smaku



Dodatkowo

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka czarnej gorczycy

12 świeżych krewetek tygrysich, oczyszczonych, w pancerzach

2 łyżki soku z limonki



Dekoracja

rukola do przybrania

10-12 cząstek limonki

½ szklanki posiekanych liści kolendry

½ szklanki drobno posiekanej dymki



Przygotowanie

Utrzyj składniki masali w moździerzu na gładką pastę. Rozgrzej oliwę w woku na średnim ogniu, dodaj gorczycę, a po 1 min masalę i mieszając podsmaż, aż zacznie pachnieć. Zwiększ płomień i dodawaj po 2-3 krewetki, stale mieszając, żeby dobrze pokryły się pastą. Smaż je ok. 5 min, aż będą różowe. Dodaj sok z limonki. Ułóż krewetki na liściach rukola i obłóż cząstkami limonki. Skrop je sokiem limonkowym, posyp kolendrą i dymką. Natychmiast podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.