David Gaboriaud

Krewetki w białym winie i szafranie z sosem vierge


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

odsłon: 1814

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

16 krewetek Black Tiger, surowych, oczyszczonych

½ szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżeczka szafranu

1 cebula pokrojona w talarki

natka pietruszki

2 pomidory pokrojone w kostkę

oliwa z oliwek

sok z ½ cytryny

świeża kolendra posiekana

świeża bazylia posiekana

30 g masła

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmaż na oliwie cebulę, dopraw solą i dodaj szafran. Wymieszaj i wlej wino. Następnie dodaj krewetki i duś, aż będą gotowe. Poczekaj, aż część sosu wyparuje. Dodaj kawałek masła i wymieszaj.
Osobno zrób sos vierge – pomidory połącz z kolendrą i bazylią, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.
Serwuj krewetki z sosem vierge i bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.