Krewetki tygrysie ze smażoną brzoskwinią i sosem mango

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: ryba z Tomaszem Jakubiakiem
trudność: łatwe

Krewetki tygrysie ze smażoną brzoskwinią i sosem mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 dużych krewetek surowych w skorupie z głowami

łyżka oliwy z oliwek

2 nieobrane ząbki czosnku

pół świeżego mango lub pół szklanki gotowej pulpy

sok z połowy grapefruita

łyżeczka posiekanej kolendry

2 łyżki mleka kokosowego

sok z jednej limonki

2 soczyste brzoskwinie

łyżka masła

łyżka cukru brązowego

 

 

Przygotowanie:


Krewetki tak obierz z pancerza, aby pozostała głowa i ogon, odstaw. Za pomocą blendera zmiksuj: mango, sok, kolendrę, mleczko i sok z limonki na gładki puszysty sos po czym wstaw do lodówki na trochę żeby składniki się przegryzły. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, pod koniec dodaj cukier. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć lekko zmiażdżony nieobrany czosnek, a następnie krewetki, smaż chwilę aż zrobią się mocno czerwone. Podawaj z brzoskwiniami i sosem mango.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.