David Gaboriaud

Krewetki smażone na soli z lemoniadą z granatu i czerwonych owoców


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 556

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

12 sztuk surowych i całych krewetek

1 łyżka grubej soli

 

Dressing:

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

4 łyżki oliwy z oliwek

sól – do smaku

 

Lemoniada:

750 ml zimnej wody

sok z 1 cytryny

3 łyżki syropu z granatu

pestki z połówki granatu

kilka wiśni

kilka malin

1 gałązka rozmarynu

kostki lodu

 

Przygotowanie:

Zacznij od dressingu. Posiekaj drobno chili i czosnek i wymieszaj z natką pietruszki oraz oliwą z oliwek. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj 750 ml wody z syropem z granatu, sokiem z cytryny i pestkami granatu.
Dodaj wiśnie, maliny, gałązkę rozmarynu i kostki lodu. Całość wymieszaj i odstaw.
Na mocno rozgrzanej patelni wysyp grubą sól. Następnie dodaj krewetki i zrumień je z każdej strony.
Krewetki podawaj z dressingiem i lemoniadą


powrót

Podobne przepisy

Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Omułki z chorizo w stylu goańskim
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.