Krewetki słodko-kwaśne po syczuańsku

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Krewetki słodko-kwaśne po syczuańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na sos:

200 ml gorącej wody

5 łyżek ketchupu

1 łyżka miękkiego brązowego cukru

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej



Do krewetek:

1 jajko

100 g mąki ziemniaczanej

olej arachidowy do smażenia + 1 łyżka

12 dużych surowych krewetek tygrysich, z usuniętymi głowami, pancerzykami, żyłkami, z pozostawionymi ogonkami

1 łyżka pieprzu syczuańskiego

5 ząbków czosnku

kawałek świeżego imbiru o długości 2,5 cm, obrany i starty

2 średnie czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane

1 łyżka soku z limonki

2 łodygi dymki, posiekane ukośnie na kawałki 2,5 cm

1 mała garść świeżej kolendry, drobno posiekana



Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki na sos i odstaw. Krewetki: wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dwie łyżki wody, aż powstanie ciasto. Na dużym ogniu w woku rozgrzej olej arachidowy. Każdą krewetkę zanurzaj w cieście i smaż, aż się zrumieni. Najlepiej smażyć krewetki partiami. Odłóż je na papier kuchenny do osączenia. Mały wok lub zwykłą patelnię rozgrzej na dużym ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju arachidowego. Gdy tylko olej zacznie dymić, dodaj pieprz syczuański i mieszaj kilka sekund. Dodaj czosnek, imbir i chili – mieszaj jeszcze kilka sekund. Dolej wcześniej przygotowany sos i zagotuj. Wmieszaj sok z limonki, dymkę i kolendrę. Zdejmij z ognia i polej sosem krewetki. Podaj z ryżem, najlepiej z ryżem zasmażanym z jajkiem.





powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

iworomo

postów: 3

28.09.2013 18:19

CYTUJ

git

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.