Vienio

Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo


Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

odsłon: 1328

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g surowych krewetek

cebula

czosnek

kolendra

olej

bułka na grzanki

sok z limonki

Sos mojo:

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka suszonych liści kolendry

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka mielonego kuminu

ząbek czosnku

2 ostre papryczki chilli

4 łyżki octu z czerwonego wina

duży chlust oliwy

garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Obieramy krewetki i oczyszczamy. W plastikowej misce zalewamy sosem mojo, oliwą oraz sokiem z limonki.
Obieramy cebule i kroimy w kółka, smażymy na dużej patelni.
Kiedy cebula jest złocista, odsuwamy ją na bok i na połowie patelni układamy krewetki. Smażymy na obu stronach jakieś 2 minuty.
Gdy krewetki podsmażą się, mieszamy je razem z cebulą i ponownie skrapiamy sokiem z limonki. Szykujemy grzanki.
Krewetki lądują na półmisku ozdobione pięknie natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.