Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 5207

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

krewetki tygrysie jak największe, w skorupkach (różowe)

figi (możemy zastąpić je śliwkami, jeśli akurat nie ma fig)

miód

trawa cytrynowa

liście limonki

sos sojowy

chili

 

 

Przygotowanie:

Na początku marynuję krewetki, pamiętając, żeby nie zdejmować z nich pancerza. Do miseczki wlewam sos sojowy, zmiażdżone i pokrojone pędy trawy cytrynowej oraz posiekane liście limonki. Odstawiam na chwilę i przygotowuję krewetki. Myję je dokładnie. Teraz czas na figi. Nacinam je krzyżowo i lekko wyciskam, by się otworzyły. Kładę 2 krewetki i jedną figę w małej kokilce i polewam miodem. Możemy bawić się smakami, dobierając różne gatunki miodu. Ja polewam tym, który aktualnie mam w swojej szafce. Kokilki zapiekam w temp. 200 stopni C przez 10 min.

powrót

Podobne przepisy

Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje

skomentuj przepis

#zoch

09.01.2012 15:59


CYTUJ

Te figi są niedojrzałe o.O

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.