Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

odsłon: 5277

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

krewetki tygrysie jak największe, w skorupkach (różowe)

figi (możemy zastąpić je śliwkami, jeśli akurat nie ma fig)

miód

trawa cytrynowa

liście limonki

sos sojowy

chili

 

 

Przygotowanie:

Na początku marynuję krewetki, pamiętając, żeby nie zdejmować z nich pancerza. Do miseczki wlewam sos sojowy, zmiażdżone i pokrojone pędy trawy cytrynowej oraz posiekane liście limonki. Odstawiam na chwilę i przygotowuję krewetki. Myję je dokładnie. Teraz czas na figi. Nacinam je krzyżowo i lekko wyciskam, by się otworzyły. Kładę 2 krewetki i jedną figę w małej kokilce i polewam miodem. Możemy bawić się smakami, dobierając różne gatunki miodu. Ja polewam tym, który aktualnie mam w swojej szafce. Kokilki zapiekam w temp. 200 stopni C przez 10 min.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

#zoch

09.01.2012 15:59


CYTUJ

Te figi są niedojrzałe o.O

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.