Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński

Krewetki pieczone z figami
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na początku marynuję krewetki, pamiętając, żeby nie zdejmować z nich pancerza. Do miseczki wlewam sos sojowy, zmiażdżone i pokrojone pędy trawy cytrynowej oraz posiekane liście limonki. Odstawiam na chwilę i przygotowuję krewetki. Myję je dokładnie. Teraz czas na figi. Nacinam je krzyżowo i lekko wyciskam, by się otworzyły. Kładę 2 krewetki i jedną figę w małej kokilce i polewam miodem. Możemy bawić się smakami, dobierając różne gatunki miodu. Ja polewam tym, który aktualnie mam w swojej szafce. Kokilki zapiekam w temp. 200 stopni C przez 10 min.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA