Si King

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g świeżych

obranych z pancerzyków i oczyszczonych krewetek

50 g słoniny lub boczku

100 g suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)

namoczonych w wodzie na godzinę

50 g drobno posiekanych szalotek

1 łyżka sosu rybnego plus ekstra do maczania

½ chili

drobno posiekanej

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

10 kawałków trzciny cukrowej

mieszanka ziaren białego i czarnego sezamu

do obtaczania

liście kruchej sałaty

do podawania

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


W malakserze rozetrzeć krewetki ze słoniną (lub przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, ewentualnie posiekać tasakiem i wymieszać). Dodać osączone suszone krewetki, szalotki, sos rybny i pieprz, wymieszać. Trzcinę cukrową pociąć na kawałki długości patyczków od lizaka. Namoczonymi w zimnej wodzie rękoma oblepić koniec trzciny masą krewetkową. Wygładzić, tak, by wyglądały jak jajowate lizaki. Obtoczyć w ziarnach sezamu. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny, do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba natychmiast zaczyna skwierczeć. Smażyć krewetkowe „lizaki” w głębokim tłuszczu przez około 5 minut. Jeśli to możliwe, na koniec podpiec je na grillu. Podawać na listkach sałaty z sosem rybnym w osobnej miseczce.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krab królewski z Hokkaido z 3-łyżkowym octem
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.