Bill Granger

Krewetki marynowane w czosnku i chilli


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Krewetki marynowane w czosnku i chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże krewetki

kilka ząbków czosnku

świeża papryczka chilli

sól

pieprz

cytryna

kilka łyżek oliwy

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Sporządzić marynatę z posiekanych papryczek chilli, czosnku, skórki otartej z cytryny, soli, posiekanej natki pietruszki i oliwy. Krewetki wyjąć ze skorupek i polać marynatą, odstawić na pół godziny do lodówki. Nabijać po jednej krewetce na patyczek do szaszłyków, moczony przez około godzinę w wodzie (żeby się nie przypalił). Układać na rozgrzanym grillu, ruszcie lub patelni grillowej. Piec z każdej strony minutę. Podawać skropione sokiem z cytryny, przyprawione solą i pieprzem, posypane natką.

powrót

Podobne przepisy

Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.