Bill Granger

Krewetki marynowane w czosnku i chilli


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Krewetki marynowane w czosnku i chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże krewetki

kilka ząbków czosnku

świeża papryczka chilli

sól

pieprz

cytryna

kilka łyżek oliwy

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Sporządzić marynatę z posiekanych papryczek chilli, czosnku, skórki otartej z cytryny, soli, posiekanej natki pietruszki i oliwy. Krewetki wyjąć ze skorupek i polać marynatą, odstawić na pół godziny do lodówki. Nabijać po jednej krewetce na patyczek do szaszłyków, moczony przez około godzinę w wodzie (żeby się nie przypalił). Układać na rozgrzanym grillu, ruszcie lub patelni grillowej. Piec z każdej strony minutę. Podawać skropione sokiem z cytryny, przyprawione solą i pieprzem, posypane natką.

powrót

Podobne przepisy

Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmar z papryką i słodkim chilli
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.