Krewetki królewskie ze świeżymi ziołami

Przepis z programu Basia Ritz. Kuchnia z sercem
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

Krewetki królewskie ze świeżymi ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ok. 16 krewetek (najlepiej królewskich, mrożonych,) 1 ząbek czosnku

1 mała czerwona papryczka chili

2 młode pędy szczypioru z cebulką

ok. 120 g pieczarek

ok. 120 g pomidorków koktajlowych

garść świeżych ziół (pietruszka, koperek, tymianek)

oliwa z pierwszego tłoczenia dobrej jakości

sól

świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Krewetki obrać ze skorupek, usunąć jelita i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Czosnek obrać, z chili usunąć gniazda nasienne, posiekać. Szczypior pokroić w poprzeczne plasterki. Pieczarki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, nie radzę ich moczyć, gdyż pęcznieją pod wpływem wody i puszczają później sok na patelni), pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w cząstki. Zioła posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać dobrze oliwę, wrzucić krewetki, po chwili (ok. minuty) smażenia przewrócić je na drugą stronę, smażyć ok. 1 minuty. Dodać czosnek, chili, pieczarki, szczypior, zioła i pomidory. Smażyć ok. minuty, doprawić solą i pieprzem. Serwować z bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.