Krewetki indyjskie z sosem z pieprzu i liści curry

Krewetki indyjskie z sosem z pieprzu i liści curry
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
200 ml oleju
1 gałązka liści curry
6 małych czerwonych cebulek (lub szalotek), bardzo drobno posiekanych
5-centymetrowy kawałek imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
3 długie czerwone chili, drobno posiekane
150 g masła
1 łyżka białego cukru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 łyżeczki czarnego pieprzu, lekko zmiażdżonego
sól do smaku
10-12 krewetek, bez pancerzyków, ale z ogonkami, umytych i pozbawionych żyłek

do dekoracji:
1 owoc pomelo
olej do smażenia
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
½ filiżanki świeżych wiórków kokosowych
2 czerwone chili, pokrojone w słupki
2 gałązki liści curry

Przygotowanie:
Połowę oleju rozgrzewamy na dużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dodajemy liście curry, cebulki, imbir, czosnek i chili. Mieszamy, aż cebula się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Kiedy masło stopnieje, dodajemy cukier, sos rybny, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz i sól. Mieszamy. Zmniejszamy ogień jeszcze bardziej, nakrywamy naczynie i gotujemy 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Tymczasem przygotowujemy pomelo. Ścinamy oba wierzchołki, a następnie palcami zdejmujemy skórkę. Oddzielamy segmenty i z każdego wydobywamy miąższ, którym udekorujemy gotowe danie. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czerwoną cebulę i smażymy, aż stanie się brązowa i chrupiąca. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W małym naczyniu łączymy wiórki kokosowe ze smażoną cebulą. Odstawiamy. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem. Na dużym ogniu w woku rozgrzewamy pozostały olej. Kiedy zacznie dymić, dodajemy krewetki po jednej. Smażymy, aż staną się różowe. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski. Na talerzach układamy po dwie krewetki. Polewamy sosem. Dekorujemy krewetki wiórkami kokosowymi z cebulą i pomelo. Podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA