Rick Stein

Krewetki gremolata


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Krewetki gremolata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek extra virgin

krewetki

gruboziarnista sól morska

czarny pieprz

cytryna

natka pietruszki

czosnek

skórka cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek extra virgin, następnie wrzucić krewetki. Podczas smażenia obtaczać je w oliwie, żeby zaróżowiły się ze wszystkich stron. Dodać sporą ilość gruboziarnistej soli morskiej, i dużo świeżego czarnego pieprzu. Można również dodać pieprz cayenne, żeby zaostrzyć potrawę. Dodać sok z cytryny, wymieszać i pozwolić, by wyparował nadmiar wody. W skład Gremolaty wchodzą: świeżo posiekana zielona pietruszka, bardzo drobno posiekany czosnek i skórka cytryny pokrojona w drobne paski wielkości igieł sosnowych. Wymieszać wszystko razem.

powrót

Podobne przepisy

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.