Rick Stein

Krewetki gremolata


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Krewetki gremolata
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek extra virgin

krewetki

gruboziarnista sól morska

czarny pieprz

cytryna

natka pietruszki

czosnek

skórka cytryny

 

 

Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek extra virgin, następnie wrzucić krewetki. Podczas smażenia obtaczać je w oliwie, żeby zaróżowiły się ze wszystkich stron. Dodać sporą ilość gruboziarnistej soli morskiej, i dużo świeżego czarnego pieprzu. Można również dodać pieprz cayenne, żeby zaostrzyć potrawę. Dodać sok z cytryny, wymieszać i pozwolić, by wyparował nadmiar wody. W skład Gremolaty wchodzą: świeżo posiekana zielona pietruszka, bardzo drobno posiekany czosnek i skórka cytryny pokrojona w drobne paski wielkości igieł sosnowych. Wymieszać wszystko razem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z ośmiornicy po grecku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.