Kremowy szpinak

Przepis z programu Martha piecze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kremowy szpinak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kilogram szpinaku

umytego i bez łodyg

1 łyżka masła

1 mała posiekana szalotka

1 ½ łyżki mąki

1 ½ miarki tłustego mleka

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku dusić szpinak na średnim ogniu aż stanie się miękki, przez 2-4 minuty. Przełożyć szpinak na suchą czystą serwetkę i postawić na sicie. Odsączyć maksymalnie dużo wody. Wystudzić. Grubo pokroić szpinak. Odstawić.
Stopić masło na patelni. Dodać szalotkę i smażyć aż stanie się szklista, przez 2-3 minuty. Wsypać mąkę i gotować przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlać mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje przez 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać szpinak. Gotować przez 2-3 minuty. Podawać z serowymi popoverami, sadzonym jajkiem i smażonym bekonem.

powrót

Podobne przepisy

Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nachos z domową salsą
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.