Tomasz Jakubiak

Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7919

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

2 garści surowego nieobranego bobu

2 garści surowego groszku

1 laska wanilii

1 łyżka brązowego cukru

pół szklanki mleczka kokosowego

sok z limonki

skórka z limonki

dwie łyżki posiekanej mięty

sól

pieprz

Do dekoracji: posiekana truskawka

 

Przygotowanie:

Laskę wanilii kroję wzdłuż, a pestki usunięte za pomocą noża lub łyżeczki wrzucam do bulionu wraz z cukrem. Zagotowuję. Do gotującego się płynu wkładam groszek, bób i skórkę z limonki, gotuję około 8 min aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru, miksuję na gładką masę – krem (jeśli mikser nie chwyta wszystkich kawałków krem należy przetrzeć dodatkowo przez sito). Do kremu dodaję mleko kokosowe i jeszcze raz zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z limonki, po czym chłodzę i wkładam do lodówki. Zimny chłodnik można podać w kieliszkach do wina, wrzucając dwie kostki lodu i posypując posiekaną miętą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.16)błyskawiczna zupa jarzynowa
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.