Tomasz Jakubiak

Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8074

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

2 garści surowego nieobranego bobu

2 garści surowego groszku

1 laska wanilii

1 łyżka brązowego cukru

pół szklanki mleczka kokosowego

sok z limonki

skórka z limonki

dwie łyżki posiekanej mięty

sól

pieprz

Do dekoracji: posiekana truskawka

 

Przygotowanie:

Laskę wanilii kroję wzdłuż, a pestki usunięte za pomocą noża lub łyżeczki wrzucam do bulionu wraz z cukrem. Zagotowuję. Do gotującego się płynu wkładam groszek, bób i skórkę z limonki, gotuję około 8 min aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru, miksuję na gładką masę – krem (jeśli mikser nie chwyta wszystkich kawałków krem należy przetrzeć dodatkowo przez sito). Do kremu dodaję mleko kokosowe i jeszcze raz zagotowuję. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z limonki, po czym chłodzę i wkładam do lodówki. Zimny chłodnik można podać w kieliszkach do wina, wrzucając dwie kostki lodu i posypując posiekaną miętą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa malinowo-jagodowa z kostkami z manny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa brokułowa z orzechami brazylijskimi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.