Kremówki z porzeczkami

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kremówki z porzeczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Chrupiące ciasto:

100g masła

100g miodu

100g cukru pudru

100g mąki

1 białko jaja

 

 

Przygotowanie:


Do rondelka dodajemy miód i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy cukier i białko jaja i ucieramy, dodajemy miękkie masło i mieszamy; na koniec dodajemy letni miód. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i na posmarowaną blachę nakładamy równą i jednolitą warstwę o grubości 2-3 milimetrów. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° Celsjusza około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, łopatką delikatnie przekładamy płat ciasta i wykrawamy z niego 12 kwadratów o 8 centymetrowych brzegach i odstawiamy je do ostygnięcia.
Sporządzamy nadzienie:
Szybko myjemy porzeczki w lodowatej wodzie. W misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy mak. Przekładamy śmietanę z makiem do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nakładamy rozetki na kwadraty chrupiącego ciasta położonego na talerz deserowy. Na śmietanę nakładamy porzeczki, kolejną warstwę ciasta i powtarzamy czynność. Trzecią warstwę ciasta oprószamy cukrem pudrem. W ten sam sposób przygotowujemy następne 3 kremówki. Dekorujemy rozetkami z bitej śmietany gałązkami porzeczki, listkami świeżej mięty i ziarenkami maku.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z fety z wiśniami i kruszonką
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.