Kremowe risotto z boczkiem

Przepis z programu Skok na spiżarnię (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kremowe risotto z boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ kg boczku

pół pokrojonej cebuli

1 filiżanka ryżu arborio

3 filiżanki bulionu warzywnego lub drobiowego

½ filiżanki mrożonego zielonego groszku

½ filiżanki tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej bulion niemal do wrzenia, pozostaw na wolnym ogniu. Pokrój boczek i podsmaż w mocno rozgrzanym, dużym rondlu bez dodatku tłuszczu. Smaż, aż niemal cały tłuszcz z boczku wytopi się do rondla. Wrzuć do rondla cebulę i smaż, aż się zrumieni. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmażaj przez minutę. Wlej 1 filiżankę gorącego bulionu do rondla i gotuj stale mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtórz z dwiema kolejnymi porcjami bulionu, tak, żeby zużyć w sumie 3 filiżanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, wrzuć do niego groszek i ser i dobrze wymieszaj.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

rivscha

postów: 15

19.04.2017 14:06

CYTUJ

Ciekawy przepis, muszę skorzystać, mam akurat świeżo zakupiony bulion warzywny Krakusa to nim ryż zaleję :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.